Sypaný čaj, alebo porciovaný - ktorý čaj je kvalitnejší?
Snáď všetci z nás poznajú a pijú čaj už útleho detstva. Poznáme ho ako chutný a povzbudiví nápoj ktorý sa k nám dostáva, ak nerátame instantné čaje, zvyčajne v dvoch formách. A to ako čaj porciovaný v nelevových sáčkoch, alebo ako čaj volne sypaný.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že medzi nimi nie je žiadny rozdiel, veď čaj ako čaj, nie? No ako to už býva, zdanie občas klame a v tomto prípade je dobré vedieť o problematike čaju trochu viac, pretože pravda je taká, že nie je čaj ako čaj.
Poznáte to, v hypermarketoch nájdeme dobrú ponuku čajov, zabalených v pekných, farebných a naštýlovaných krabičkách ktoré zvyčajne vyobrazujú vzdialený a harmonický orient, alebo anglickými nápismi sa nám snažia vnuknúť predstavu že rovnaký čaj pijú prinajmenšom anglicky lordi a dámy v čajovom salóne o piatej. Po ich otvorení vás ohromí úžasná vôňa a sotva vložíte vrecúško čaju do šálky a zalejete ho vriacou vodou už aj máte nápoj sýto sfarbený a zdanlivo aj pripravený k pitiu. Všetko pôsobí skvelo, ba priam až fantastický.
Viete však aký bol skutočný obsah vrecúška? Pozeráte sa? Uvedomili ste si niekedy, že pri porciovanom čaji vo vrecúšku nikdy nevidíte čo práve idete konzumovať, že ste si kúpili vlastne mačku vo vreci?
O čaji, rovnako tak ako pri zelenine, či ovocí sa môžeme veľa o ich kvalite dozvedieť už len tým, že sa na nich pozrieme, preskúmame ich pohľadom a čuchom a zistíme tak, či sa jedná o starý, alebo čerství materiál. Či nie je napadnutý plesňami, alebo ináč závadový, ale aj to, či nám predali len zbytky, alebo skôr odpad zo zberu, alebo skutočné čajové listy o ktoré nám pri konzumácií čaju ide predovšetkým.
Jedným z pravidiel stanovenia kvality čaju je to, z akej časti čajovníka čaj ktorý pijeme vlastne pochádza. Za najlepšie a najkvalitnejšie sú považované malé a teda vrchné listy. V nich sa ukrýva najviac „sily“ z čajovnáka, zatiaľ čo spodné a najväčšie listy sú najstaršie a teda už aj najslabšie. A taktiež by sme mali mať na pamäti, že pri hnojení sú to práve spodné listy ktoré sú najbližšie k zemi takže sa časť hnojív dostane aj na tieto listy.
Keď máme pred sebou sypaný čaj, tak môžeme jasne vidieť usušené čajové listy v podobe akýchsi pokrivených tyčiniek, či ihiel, alebo stočených guličiek. Pokiaľ ich zalejeme volne v priesvitnom pohári, tak môžeme pozorovať ako sa pomaly rozvíjajú do pôvodnej listovej podoby.
To je však niečo čo u porciovaných čajov uvidíme len zriedka, ak vôbec. Sáčky sú zväčša naplnené čajovým prachom ktorý vzniká pomletím veľkých listov, alebo pozametaním zbytkov ktoré ostanú pri spracovaní kvalitnejšieho čaju. Ak sa pozrieme do čajovej krabičky, alebo zatrasieme čajovým sáčkom, tak môžeme tento čajový prach pozorovať voľným okom.
Nižšie triedy sypaných čajov zvyknú obsahovať aj kúsky stoniek. Stonky samé o sebe neobsahujú takmer žiadne účinné látky kvôli ktorým čaj pijeme. Pokiaľ sme to ochotný tolerovať a zaplatíme za takýto čaj nižšiu cenu ako obvykle je to v poriadky. Je to naše rozhodnutie. Ak však máme vo vrecúšku len čajový prach, koľko z tohto prachu sú pomleté stonky? Vieme? Nie, nevieme.
Pokiaľ máme riadne čajové lístky a zalejeme ich vodou, tak vidíme ako sa z nich postupne uvoľňujú účinne látky ktoré celkom prirodzene zafarbujú náš nápoj do farieb jednotlivých čajových druhov.
U porciovaných čajoch však pre ich nižšiu kvalitu rovnaké prirodzené sfarbenie však môže byť problém, preto sa do nich pridávajú farbivá ktoré máju za úlohu predstierať že čaj ktorý máme je naozaj čaj. Poznáme to podľa toho, že takmer okamžite po zaliati sa nám voda sfarbí a to dokonca aj ak použijeme studenú vodu.
Ďalší rozdiel medzi sypaným čajom a porciovaným čajom nájdeme aj v aróme. Všimli ste si že porciované čaje majú takmer stále rovnako silnú vôňu? A niekedy dokonca až tak silnú že nás rozbolí z nej hlava? Zvyčajne za to môžu syntetické arómy ktoré sa do nich pridávajú. Veď kto by si už len kúpil čaj ktorý nijako nevonia?
Pri sypanom čaji však kombináciou vzhľadu a vône môžeme stanoviť, aspoň približne, či sa jedná o čerstvý čaj, alebo o starý. Čerstvý čaj má svoju vôňu primerane silnú a prírodnú, listy si držia tvar a prirodzenú farbu.
Napokon by sme nemali zabudnúť na ešte jeden podstatný rozdiel. Ak si myslíte že to je cena, tak ste blízko. Áno, sypané čaje sú drahšie. Je to prirodzené, veď sú aj kvalitnejšie. No pri sypaných čajoch si môžete dovoliť ich zaliať aj viac krát. Tým že sú to poctivé čajové listy ktoré neobsahujú žiadne náhrady, strácajú svoju schopnosť ponúknuť chutný nápoj pozvoľna a postupne. U porciovaného čaju sa to však stane ťažko. Už druhý nálev chutieva plano a tretí zrejme vylejete ešte skôr ako ho začnete piť.
Preto si pripomeňme ešte raz, že nie je čaj, ako čaj.