Úvod » Bylinné čaje » Zázvor
Zázvor
(Zingiber officinale)
Na Slovensku známy aj ako Ďumbier lekársky, Slovenský ženšeň či po anglicky Ginger.
Jedná sa o koreň s žltou dužinou ktorý je bohatý na zdravie prospešné látky.
Zázvor sa bežne používa v kulinárstve, na pečenie keksov či ako príchuť do piva či sladených nápojov.
No ak sledujeme jeho liečive účinky, tak jeho použitie je pri chrípke a nachladnutí na posilnenie obranyschopnosti organizmu, alebo ako prevencia proti civilizačným chorobám. Niekto ho používa aj pri ťažkostiach trávenia, alebo pri chudnutí.
Zázvor sa ukázal aj ako dobrý pomocník na upokojenie žalúdočnej nevoľnosti po chemoterapií.
Použitie a dávkovanie
Najrozšírenejším spôsobom prípravy je vo forme čaju. Za lyžičku nadrobno nestrúhaného, alebo nesekaného zázvoru zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať minút. Scedíme, ochutíme a môžeme podávať.
Maximálna denná dávka v sušenom stave 1g za deň.
Náš typ: do pripraveného čaju zo zázvora pridáme citrón, med a pol deci domácej pálenky. Pijeme horúce a s mierou.
Nevhodné pre deti do troch rokov!
Antidiaroikum - proti hnačke: | áno | ||
Immunostimulaciá: | áno | ||
Karminatívum - pri nadúvaní: | áno | ||
Na chudnutie: | áno | ||
Vhodné pre deti: | nie |