NAJPREDÁVANEJŠÍ
TOVAR V AKCII
Úvod » Zelené čaje
Pretože zelené čaje takmer nie sú fermentované, dokážu si udržať svoje prirodzené živé farby. Aby sa zamedzilo oxidácií ktorá prirodzene nastáva bezprostredne po zbere, listy sa zahrievajú čím sa eliminujú enzýmy zodpovedné za oxidáciu.
V Čine sa to zvyčajne robí pražením na panvici, zatiaľ čo v Japonsku sa používa para. Každý proces dokáže zvýrazniť iné chute čaju.
Čínsky spôsob vyzdvihuje skôr vábne chute napodobné od citrusov až k jemným nádychom údeniny. Farba nálevu je potom skôr žltá ako zelená.
Japonské spracovanie zeleného čaju na pare zase zdôrazňuje rastlinný charakter chuti čaju. Takéto nálevy majú farby od bledo zelenej až k trávovo tmavo zelenej farbe. Zelené čaje ktoré sú spracované na pare obsahujú viacej vlhkosti a preto sú aj viac šťavnaté. Mali by preto byť skladované pri nižšej teplote a skonzumované skôr ako tie pražené na panvici.
Keďže zelené čaje sa pripravujú pri nižších teplotách (horúca voda okolo 80 stupňov Celsia, nie vriaca) a kratšiu dobu (2-3 minúty), tak obsahujú aj menej kofeínu (10-30%) než čierne čaje.
Nenašli ste v našej ponuke to čo hľadáte? Napíšte nám a my Vám to zoženieme.